Husted Arabians Open Day

Sunnuntai 20.09.2009 valkeni epävakaisena Tanskan Jyllannissa, pienessä kylässä nimeltä Videbaek. Koko aikaisempi viikko oli saatu nauttia helteestä ja auringosta, mutta nyt oli vuorossa Husted Arabiansin Open Day. Ja valitettavasti sää ei ole näitä tapahtumia suosinut.


Open Dayn oli tarkoitus juhlistaa Husted Arabiansin 25 –vuotista taivalta arabihevosten kasvattajana. Lone Husted, yhdessä isänsä Gunnar Hustedin kanssa on kasvattanut menestyksekkäästi hienoja arabihevosia neljännesvuosisadan ajan. Toiminta on laajentunut nykyään myös myyntivälityksen ja näyttelytreenaamisen puolelle. Lone Husted pitää myös show training –klinikoita ja auttaa ja neuvoo apua kysyviä kasvattajia jalostusasioissa.

Open Dayn ohjelma oli koottu ja valmisteltu huolella. Paikkaa oli siivottu monia viikkoja ja kone- ja olkihalliin oli järjestetty tilat 50:lle pöydälle ja viidellesadalle tuolille, jotta ohjelman jälkeen ihmiset voisivat vielä jäädä paikalle, nauttia kupposen kahvia ja ottaa palanpainikkeeksi kakkua sekä keskustella arabihevosista.
Vanhaan navettaan oli koottu show room, palkintohuone jossa oli ruusukkeita ja kaulanauhoja monista kansainvälisesti arvostetuista näyttelyistä ympäri Eurooppaa. Lone Hustedilla on ollut kunnia näyttää nimissään esimerkiksi Blommerödissä kolme kertaa Senior Champion, joista kaksi kertaa mukana on tullut myös ”highest scoring horse” titteli, ja toinen näistä hänen omakasvatilleen. Mukaan mahtuu myös Vilhelmsborgin A –shown Championtitteli, kuten myös monia, monia muita.

Open Dayta sponsoroi paikallinen pankki, Vestjysk Bankin haarakonttori Rinkjoebing Bank. Paikallislehdet, sekä myös Keski-Jyllannin aluelehti olivat kirjoittaneet tapahtumasta pienen puffin ja toimittajat olivat tietysti paikalla myös sunnuntaina.

Ohjelman aloitti Lonen naapurissa asuvan Bjarne Sahlholtin upeat friisiläiset vaunuhevoset jotka esittivät koreografian vaunuja vetäen, hienon marssimusiikin tahdissa. Lone ja aviomiehensä Niels Lauritsen tulivat vaunujen kyydissä paikalle maneesiin, jossa Gunnar Husted juontajana toimiessaan esitteli heidät.

Kun friisiläiset olivat saaneet numeronsa päätökseen, areenalle saapui ”kaksi muskettisoturia”, Trina Sorensen ja Christina Brix-Thomsen arabeillaan Challenger ja Naizaak. He esittivät Pas de Deux –ohjelman. Molemmat ruunat olivat myös myyntihevosia. Ohjelma sujui komeasti, vaikka esityksen jälkeen Trina moittikin Challea liiasta jännittämisestä yleisön takia. Maneesista oli rajattu yksi pitkä ja yksi lyhyt sivu yleisölle, sillä kaikki eivät mahtuneet varsinaiseen katsomoon. Tämä hermostuttikin monia Hustedin omia hevosia, sillä ne eivät olleet tottuneet että ihmisiä oli myös areenan tasolla.

Muskettisoturien jälkeen saimme ihastella miniatyyrihevosia kahdella tavalla; toiset vetivät pienen pieniä kärryjä. Oli parivaljakkoa ja nelivaljakkoa. Esiteltävinä oli myös upeita näyttelyponeja. Oli hassua seurata ponien valmistautumista tallissa. Pienet miniatyyrit olivat koon xxxs –sleazyissaan ja sheeteissään niin suloisia että ei voinut olla hymyilemättä. Valmistelut olivat juuri kuin arabinäyttelyistä, Finish Touchia ja High Lighteria ei säästelty, ja pienen pienet riimut olivat tarkkoja kopioita arabien vastaavista. Minä ainakin aion eläkepäivilläni siirtyä miniponien pariin näyttelyissä, niin vaivattomalta niiden esittäminen näytti. Hurja ori hyppi pystyyn ja kauhoi etujaloillaan, mutta esittäjä vain nosti käsivarttaan hiukan korkeammalle jotta ori ei saisi hihnaa jalkoihinsa. Myös juokseminen näytti jopa epäreilun helpolta.

Ponien jälkeen tulivat ensimmäiset Hustedin omat hevoset. Tämän kavalkadin aloitti upea Wakhida (Khidar – Wanila), kaksivuotias kimotamma. Wakhidan viimeisimpiin saavutuksiin kuului National Silver Champion –titteli viime kesäkuulta.
Heti Wakhidan perässä tuli Just Diva, myöskin kaksivuotias kimotamma. Divan isä on WH Justice ja emän, Om El Deladivan Lone oli liisannut aikoinaan Frank Spönlen kautta kahdeksi vuodeksi.
Molemmat nuoret tammat poseerasivat ensin hihnassa, jonka jälkeen ne saivat esittää raviliikkeensä vapaana.

Nuorison jälkeen tulivat kehään yhtä aikaa Lonen siitostammat, viisi kappaletta. Ensimmäisenä sisään saapui kaunis Wanila*, show-areenoiden konkari. Wanila edustaa Hustedin kasvatusta kolmannessa polvessa, myös emä Wanessa ja emänemä Washa ovat olleet Lonen tammoja. Wanila onkin jo 15 –vuotias. Wanilan saavutuksiin kuuluu mm. Senior Champion ja highest scoring horse Blommeröd 2005, Vilhelmsborgin Champion 1999 Reserve Champion 2007 ja ”best danish bred horse” molemmilla kerroilla. Wanila on myös National Champion juniori- ja seniorikategorioissa. Wanilan jälkeen esitettiin National Junior Champion, Chanell (s. 2003). Chanell on Lonen omakasvattaman oriin, Wan-Kahlin tytär. Emä on Cristianee. Chanellia seurasi puolisiskonsa Zaditta (e. Zadalina), vuotta nuorempi Wan-Kahlin ruunikkotytär. Sen jälkeen vuorossa oli Walinah, Wanilan puolisisko (i. Ansata Selman), jota seurasi viimeisenä kimotamma Lumina (El Amin – Jur Luhane – El Shaklan). Kaikki nämä tammat ovat kantavina mm. sellaisista huippuoreista kuin El Sid (Lonen leasing-ori ja tämän kesän Blommerödin Senior Champion ja highest scoring horse, sekä viime vuoden Saksan kansallinen orichampion), MCA Magnum’s Gold, Wan Kahli ja AJA Justified.

Tammojen jälkeen saimme ihastella tämän kesän varsoja. Ensimmäisenä saapui sisään kuvankaunis kimotamma Calisya. Calisyan emä on jo aiemmin nähty Chanell ja isä Lonen viimevuotinen leasing-ori Emotion (Eternity ibn Navarroné-D – Praetoria), Saksan National Champion Junior Stallion.
Calisyaa seurasi velipuolensa Wadicho, jonka emä on Lonen omakasvatti, upea tamma Wadiah. Wadiahilla oli odotettavissa upea näyttelyura ja se ennättikin saada championtitteleitä vuotiaana jo Ruotsissa, Norjassa ja sijoittuen El Ran Cupissa Top 5:een. Uran katkaisi kuitenkin valitettava onnettomuus jalkojen kanssa ja nyt neljävuotias Wadiah on aloittanut siitostammansa uran. Periyttämiskykynsä tamma todisti jo siis ensimmäisessä varsassaan. Wadicho on kaunis ja ryhdikäs upeasti liikkuva varsa, joka ei tänään kuitenkaan esittänyt parastaan. Aiemmin kesällä ”Dicho” osasi vielä esiintyä, mutta nyt kasvupyrähdys ja tuore vieroitus olivat hieman järkyttäneet nuoren oriin niin henkistä, kuin fyysistäkin tasapainoa. Viimeisimpänä varsoista tuli ruunikko ori Wan Marky. Markyn suku on näyttelyitä ajatellen erittäin vaikuttava. Isänä Markylla on viime vuoden Silver Champion World Junior Stallion QR Marc. Varsan emä on jo aiemmin mainittu Wanila*. Marky on minusta varsoista ulkonäöllisesti vaatimattomin, mutta se mikä ulkonäöstä puuttuu, on korvattu asenteella. Varsa suorastaan tanssi ympäri areenaa häntä pystyssä ja tämä siirsikin sen arvoasteikossa heti päivän parhaimpien joukkoon. Kaikki varsat oli perinpohjin käsiteltyjä ja treenattuja ja hetken vapaana tanssittuaan ne tulivatkin heti luokse, vaikka niitä oli vasta sekunteja aiemmin hätistely ympäri areenaa satojen ihmisten edessä.

Varsojen jälkeen oli vuorossa kouluratsastusta. Ohjelmanumero tuli Kirk Arabiansin puolesta. Esiintymässä oli Thomas ja Signe Kirk Kristiansen. Thomas ratsasti tämänvuotista National Champion ori Espinhoa, Signen ratsuna toimi taas Blommerödin orichampion 2007 Laheeb ibn Washa.

Esityksen jälkeen ohjelma jatkui taas Hustedin hevosilla, nyt aikuisilla oreilla. Sisään tuli hurjaakin hurjemman näköinen Wan-Kahli** kahdella jalalla tanssien. Ori on saavuttanut näyttelyurallaan sekä Junior, että Senior Championin arvon kansallisella tasolla, ollen myös Champion ori Vilhelmsborgin A Showssa. Oria on näytetty ympäri Eurooppaa, myös kahdesti All Nations Cupissa missä se on sijoittunut luokassaan kolmanneksi. ”Kalle” on hurjasta ulkomuodostaan huolimatta höyhenenkevyt käsitellä, kunhan oriin sielunelämään on vain päässyt sisälle. Kalle kompensoi pientä kokoaan hurjalla showlla ja isolla egolla. Ori liikkuu upeasti ja sillä on ehkä suurimmat silmät mitä olen koskaan nähnyt. Vakuuttava ori kaiken kaikkiaan, joka on todistanut kykynsä myös periyttäjänä. Oriin varsoissa on useita kansainvälisiä ja kansallisia Championeja. Saimmekin ihastella heti Kallen jälkeen yhtä hänen pojistaan, kaksivuotiasta kimoa nimeltään Walu (e. Jur Luhane). Walu vastasi päivän ehkä parhaista raviliikkeistä. Omistaja Gitte Dybelund kertoi myöhemmin että hän joutui oikeasti puristamaan penkin käsinojista kiinni, ettei olisi ponkaissut ylös tuolistaan ja huutanut ”se on minun hevoseni!!!!”.

Tässä välissä saimme ihastella päivän ehdottomasti tasokkainta ratsastusesitystä, josta vastasivat grand prix –tason kilparatsastajat Margit Orum ja Malene Pedersen minun silmääni hirvittävän kokoisilla DWB –hevosillaan. Minulla on kunnia käydä Malenen valmennuksissa, mutta en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt hänen ratsastavan livenä. Ei voi muuta sanoa kuin että vaikuttavaa!

Upean ratsastusesityksen jälkeen areenalle saapui myyntihevosia, joista kaksi ensimmäistä esitettiin hihnassa. Vuotias ori Wasil oli tullut paikalle Själlannista asti ja rankka matka olikin verottanut oriin voimia niin ettei se jaksanut panna parastaan. Kaksivuotias tamma YS El Anya Sinan sen sijaan osoitti upean kykynsä ravata ja tanssahteli ympäri areenaa.
Loput kaksi myyntihevosta, Wankobi ja Raunso’s Fakira näytettiin ratsain Trina Sorensenin ja Christina Brix-Thomsenin toimesta.

Tämän jälkeen vuorossa oli Monty Robertsin opissa ollut hevoskouluttaja Maria Dixen ruunallaan Makur. Päivän hupinumero koostui kahdesta esteestä, spineistä ja vauhdikkaista laukkaosuuksista, sekä ihmisesteen hyppäämisestä – kaikki tämä ilman satulaa ja suitsia! Maria teki loistotyötä ja yleisö nautti esityksestä täysin rinnoin!

Ohjelman päätti friisiläisvaljakko, joka esitti jälleen upean koreografian hurjaa vauhtia pitkin pientä areenaa. Lopuksi valjakko pysähtyi ja noukki kyytiin koko Hustedin henkilökunnan, jonka Gunnar esitteli sitä mukaa kun nousimme kyytiin Lonen, Nielsin ja minut, sekä avustamassa olleet tytöt Christina Brix-Thomsenin, Mai Breinholtin, Mette Hagen Pedersenin, Maria Dixenin ja Trina Sorensenin. Viiletimme vauhdikkaan jäähyväiskierroksen ja poistuimme areenalta, vain huomataksemme, että olimme unohtaneet yhden apureistamme, Line Andersenin kyydistä!

Ohjelman päätteeksi konehallissa tarjottiin puolen tunnin ajan kakkukahvia. Friisiläiset ja miniponit kyyditsivät tällä välin kaikkia halukkaita kärryillä ulkona ja ihmisillä oli mahdollisuus myös kierrellä talleissa katsomassa hevosia.

Sitten olikin aika päivän loppuhuipennukselle, eli arpajaisille, jossa oli mahdollisuus voittaa astutus oriille Wan-Kahli. Tämän palkinnon voittikin Thomas Kirk.
Sen jälkeen päivä oli pulkassa ja ihmiset lähtivät koteihinsa. Sää oli ollut sittenkin ihan mukava, koko ohjelman aikana ei satanut ollenkaan ja iltaa kohti aurinkokin alkoi pilkottaa. Kaiken kaikkiaan loistelias päivä juhlia Hustedin 25 –vuotista taivalta arabihevosten parissa!

Kirjoittaja asuu hevosineen Tanskassa ja työskentelee Lone Hustedille.

Linkkejä:

Husted Arabians
Kirk Arabians
Stutteri Klosterheden